Den Blå Lagune – et besøg værd

Den Blå Lagune på Island er blandt sagaøens mest kendte og besøgte attraktioner. Islændingene kalder den selv Bláa lónið, mens den verden over mest er kendt som Blue Lagoon.

Den Blå Lagune ligger centralt placeret på Island, da der kun er 20 kilometer til den internationale lufthavn i Keflavik og 40 kilometer til hovedstaden Reykjavik. Der findes næsten ikke en bedre og mere afslappende måde at starte eller slutte sit Islandseventyr end at bade i den 38-40 grader varme Blå Lagune.

Den Blå Lagune


Lidt mere om Den Blå Lagune / The Blue Lagoon

Grundet Den Blå Lagunes placering i Island, så besøges den Blå Lagune både af de fleste der rejser til Island. Og tilmed har flere besøgt Den Blå Lagune under et stopover på vej til USA – uden at have besøgt resten af Island.

The Blue Lagoon på Island er opstået som en kraftværkssø, hvis vand fornyes med to dages mellemrum. Det opstigende vand synker nedefter igen gennem den porøse undergrund, men da der inden da er aflejret silicium på søbunden, forsegles denne gradvis. Kraftværksstationen må derfor med regelmæssige mellemrum grave nye huller i den omkringliggende lava.

Det skoldhede vand fra undergrunden bruges først til at drive turbiner, som generer elektricitet. Efter turen gennem turbinerne ledes dampen og det varme vand gennem en varmeveksler, som leverer varmt vand til det omkringliggende samfund. Det nu afkølede vand ledes først herefter ind i Bláa lónið, hvor badegæsterne venter.

Der er tale om et geotermisk bad, hvor vandet året rundt er mellem 37 og 40 grader. Perfekt til et dejligt, afstressende bad på ferierejsen. Det vand, som kommer op fra undergrunden, er til sammenligning langt varmere – 240 grader Celsius – og under et massivt tryk på hele 170 PSI.

Det opvældende vand er rigt på silicium og svovl. Førstnævnte giver vandet dets karakteristiske mælkehvide og turkise farve. Svovlet bidrager primært med lugten, der ikke er til at tage fejl af. I flyet fra Island kan man således ofte lugte, hvem der har været i den Blå Lagune umiddelbart før afgangen!

The Blue Lagoon formedes efter etablering af kraftværksstationen Svartsengi tilbage i 1976. I 1981 begyndte lokale islændinge at bade i søen, der siden da bare er vokset og vokset i popularitet blandt tilrejsende turister.

I dag er det således nødvendigt at booke tid og betale prisen, hvis man vil vide, hvordan det føles at nedsænke sit legeme i det meget specielle mælkefarvede vand. Vand, der kort forinden har været skoldhedt efter at have kogt i årevis dybt nede i undergrunden.

Vandet i Islands Blue Lagoon kommer helt nede fra 2.000 meters dybde og indeholder derfor mange mineraler. Flere af disse har en gavnlig effekt på huden, hvorfor man lokalt har udviklet en hel serie af Blue Lagoon Skin Care produkter.

Mange psoriasis-patienter gæster Islands Blå Lagune, hvis mange mineraler i lighed med det Døde Havs menes at have en helende virkning på denne hudsygdom. Den er dog ikke videnskabeligt dokumenteret, men mange oplever, at det har en positiv effekt på dem.